Meer columns

Een rasechte Fries

Heerlijke dag gister. Koffie op een Gronings terras. Daar las ik een interview met een collega-cabaretier die ietwat geïrriteerd is omdat hij zijn reclameschnabbeltje is kwijtgeraakt. Hij sprak een aantal jaren spotjes in voor de Duitse grootgrutter Aldi en is vervangen door een ingeblikt AI-geluid. Waarom? Goedkoper en de computer is nooit verkouden. Altijd was ik verbaasd als ik deze collega kilo’s speklapjes hoorde aanprijzen. In mijn ogen is dat gewoon dieronvriendelijk martelvlees waar alleen Yvon Jaspers geen probleem mee heeft. Hoe krijg je dat als cabaretier je bek uit? En wat zeg je hier later over in een theater of in een satirisch bedoeld televisieprogramma? Reclame ontneemt ons zoveel recht van spreken.

Gelukkig viel ik al gauw in echt belangrijk nieuws. De Ajax-ellende. Tot mijn opperste verbazing zijn meesteroplichter Mislintat en de Raad van Commissarissen van de Amsterdamse amateurclub in een of ander door KPMG in elkaar geflanst vodje volledig vrijgepleit. Als je een beetje van humor houdt dan moet je je een half uurtje verdiepen in het Mokumse wespennest dat Ajax heet. Zeker als je in Rotterdam of Eindhoven woont. En wat je vooral niet moet doen: iemand geloven. Zeker niet dat abominabele rapportje. Eén voorbeeld: ene Pier Eringa was als voorzitter van de RvC een van de belangrijkste hoofdrolspelers in het onbegrijpelijke Mislintat-debacle dat de club meer dan 100 miljoen en een succesvolle toekomst heeft gekost en de onkreukbare accountants van KPMG hebben juist hem vergeten te interviewen. Pier zelf geeft lekker laf geen commentaar en het integere KPMG beroept zich op hun geheimhoudingsplicht. Eringa was, voor hij bij Ajax kwam, een expert in de ziekenhuiswereld. Was achteraf gezien een symbolische keuze dus. KPMG moet je niet te veel kwalijk nemen. Daar waren ze waarschijnlijk te druk met de in Amerika opgelegde boete van 25 miljoen dollar in verband met intern gesjoemel in Nederland.  Iets met examenfraude. Het is nog een schikking ook. Dan heb je als bedrijf dus alles toegegeven. Hoe zit het met het schaamrood daar in Amstelveen? Is dat al op?

Nu speelt bij het geplaagde Ajax of de geschorste Alex Kroes opstapt of commissaris Michael van Praag en zijn incompetente zootje. Gelukkig kwam ik die Alex deze week ook nog in een ander krantenbericht tegen. In de zaak Stefan de Vrij, die een rechtszaak tegen zijn voormalige zaakwaarnemer SEG glorieus gewonnen heeft omdat dat bedrijfje hem voor miljoenen heeft besodemieterd.  Kroes was een van de eigenaren van SEG. Heerlijke wereld die voetbalwereld. Misschien moeten alle clubs met KPMG op hun buik gaan spelen. Dat verschaft duidelijkheid.

Komt die Johan Derksen ook niet uit dat wereldje? Hij is toch de patiënt die in zijn jonge jaren een dronken vrouw voor een kandelaar aanzag. Lijkt mij een neurologische aandoening. Ik begrijp dat hij nu weer iets raars heeft gezegd in zijn goed bekeken televisieprogrammaatje. En Albert Verlinde heeft er keihard om gelachen. Eigenlijk weet je dan al genoeg. De reactie van de man waar het om ging is magistraal en ridderlijk. Als een rasechte Fries!

Wel goed dat de NPO binnenkort door de nieuwe ultrarechtse coalitie wordt opgeheven. Dan hebben we alleen nog dit soort televisie. En gelukkig geen geneuzel meer over milieu, klimaat, racisme en boeren die dieren folteren. Gewoon lekker amusement. Onderbuikbabbelaars met een duidelijke mening.

Het lekkerste heb ik gister tot het laatst bewaard. Het interview met de aan lagerwal geraakte Sywert, die tegenwoordig leeft van 15 euro per dag. Goed dat hij zijn dure BMW heeft weggedaan.   Die cabrio haalt voor dat bedrag qua benzine net het eind van het laantje waar hij woont. Het is een heerlijk vraaggesprek in het FD, waarin hij onbedaarlijk grappig is als hij over mensen praat die in zijn ogen niet te vertrouwen zijn. Dat laatste is zo geestig uit zijn melkmuiltje.  Bijna kreeg ik medelijden met hem en overwoog zelfs een benefietje. Maar misschien heeft KPMG een baantje voor hem. Of anders iets bij Ajax. Chief Sports Officer als opvolger van Maurits Hendriks.

 
Website door JUST