Meer columns

De Grote Charlatan

Zit Gökmen T. nog vast? Of is hij in afwachting van zijn proces voorlopig op vrije voeten? Domweg omdat hij daar recht op heeft. Begrijp ik nou dat een financiële transactie deze gozer de das om heeft gedaan? De man heeft na zijn verschrikkelijke aanslag in Utrecht nog aan iemand geld overgemaakt. Bijzonder. Ik denk dat hij niet van schulden houdt. Zal zijn advocaat te zijner tijd vrijspraak eisen omdat de politie niet het recht had om in zijn bankzaken te neuzen? Een beetje advocaat gaat deze schofterige privacyschending zeker aanvechten. En wordt daarna in diverse media ‘topadvocaat’ genoemd. Net als Theo Hiddema vroeger. Heeft u die maandagavond toevallig verbaal zien tapdansen op het dak van de Utrechtse tram waarin het bloed van de slachtoffers nog niet geronnen was? Later vertelde iemand mij dat deze geriatrische patiënt uit een NSB-nest komt. Dat had ik niet verwacht. Verrassend.

Wel wist ik dat deze schending van het verkiezingsfatsoen zijn partij veel stemmen zou opleveren. Vooral bij het frisse deel van ons volk dat zichzelf zeer weldenkend vindt. Daar word ik het meest chagrijnig van. Dat ze zichzelf zo weldenkend vinden. Het zijn beschaafde LPF-ers, die dat de laatste dagen steeds iets te hard voor allerlei camera’s roepen. Door die zogenaamde beschaving van deze types vrees ik dat deze ultrarechtse epidemie iets langer gaat duren dan bij de partijtjes van Pim en Geert.

Vooral in Volendam hebben ze het heel goed gedaan. Ik hoorde iemand zeggen dat ze in dit dorp tenminste snappen hoe je met buitenlanders om moet gaan. Niks immigratie. Je haalt ze met busladingen binnen, trekt ze financieel helemaal leeg en een uurtje later zwaai je ze weer uit.

En het Forum snapt de Volendammers. De wijze woorden in de overwinningstoespraak van De Grote Charlatan waren dan ook speciaal voor hen. Het vogeltje van Minerva, de teloorgang van het vroegere Paaseiland, de Arische wortels van het door Himmler aanbeden boreaal, de brokstukken van de mooiste beschaving in de tijd dat wij Nederlanders als meedogenloze slavendrijvers nog alle hoeken van de wereld leegroofden….dat waren nog eens tijden! Toen stopte zelfs moeder Smit even met het strijken van de gastendoekjes. Zoveel wijsheid uit één man! Alleen de opmerking dat de vroegere beschaving mooiere muziek heeft voortgebracht schoot bij de meeste palingdorpelingen in het verkeerde keelgat. Met deze passage nam De Grote Charlatan een electoraal risicootje. Maar verder was het een lieve spreekbeurt die hij heel verrassend begon met een Caroliengrapje.

Dat ging over de premier. Die had dinsdagavond een black-out van tien seconden gehad. Nou en? Na een nacht niet slapen door de ellende in de Domstad. Hij was zo chic om die aanslag niet de schuld te geven. Tien seconden. Meer niet. In de tijd van de dividendbelasting duurde zijn black-out maanden langer.

Het meest genoot ik woensdagavond van de verliezersretoriek. Buma had minder verloren dan de peilingen hem hadden voorspeld en dat was volgens hem ook winst. Mark is altijd blij, Jetten ook omdat hij zo laat mocht opblijven en Lilian Marijnissen is fervent Feyenoordsupporter. Dus die weet wat verliezen is. Lodewijk dacht maar aan één ding: waar is hier de nooduitgang? En winnaar Jesse? Die spreekt de jeugd aan. Dus heeft hij de toekomst. Al ziet de toekomst er voor de jeugd niet al te rooskleurig uit. Volgens De Grote Charlatan valt dat allemaal nogal mee.

Of ik bang ben voor De Grote Charlatan? Nee joh, donderdagochtend begon hij al tegen het door hem vermaledijde kartel aan te schurken. Hij wilde praten. Leden van zijn democratische clubje pakken dit weekend enthousiast verhuisdozen in omdat ze in Flevoland de macht krijgen. Kortom: niks aan de hand. We waren, zijn en blijven het vierde gelukkigste land ter wereld!

En als die rare Prem vlak voor de verkiezingen bij DWDD niet zo psychotisch idioot had gedaan dan had De Grote Charlatan vier zetels minder gehaald. Kortom: Keep calm and carry on.

 
Website door Just