Meer columns

Kotsende koeien

In de Rotterdamse Merwehaven wil een stel idioten een drijvende boerderette neerleggen. Daarin zouden dan 40 koeien en 6000 kippen worden gehuisvest. De koeien kunnen via een loopbrug naar een weitje dat ongetwijfeld van kunstgras is gemaakt. En in plaats van die kankerkorrels van gemalen autobanden, die nu op alle sportvelden liggen, zijn er dan waarschijnlijk brokken op gestrooid. Brokken met daarin de onvermijdelijke antibiotica en een medicijntje tegen zeeziekte. Want daar maakt de Rotterdamse Partij voor de Dieren zich zorgen over. Dat de koeien zeeziek worden. Zeeziek door de deining. En dat er dan slagroom uit de uiers komt. Of karnemelk. Hoe was dat in de Ark van Noach? Zal in het ruim van dat Bijbelse bootje wel een kolerezooi zijn geweest.

Maar de Partij voor de Dieren wil dus dat er eerst getest wordt of de Rotterdamse havenkoeien niet gaan kotsen. Over de kippen reppen ze met geen woord. De VVD-fractie in de Maasstad heeft voorgesteld de test te laten uitvoeren door het Rotterdams Studenten Corps. Dat zij bij de komende ontgroening in 2017 een paar honderd feuten in dat deinende schip stoppen en dan mogen ze na twee weken kijken of het vomeergemiddelde hoger ligt dan voorgaande jaren. Als het meevalt mag na de studenten het andere vee er in.

Over studenten gesproken. Wat geweldig dat onze Nobelprijswinnaar Ben Feringa zijn studenten zo expliciet naar voren schoof en zijn felbegeerde prijs grootmoedig met hen deelde. Leuke gozer, dacht ik toen ik hem op televisie zag. En knettergek. Dat dacht ik ook. Wie komt er nou op het idee om moleculen onder invloed van ultraviolet licht te laten ronddraaien? Sterker nog: hij maakt er voertuigen van die 80.000 keer kleiner zijn dan een menselijke haar. Maar die voertuigen gaan ons wel helpen kankerpatiënten te genezen. Ben gaf het voorbeeld van mensen die ooit een bepaald medicijn op maat krijgen toegediend. De moleculen weten dan precies in welke cellen ze de pillen, die ongetwijfeld 200.000 keer kleiner zijn dan een aspirientje, moeten afleveren. Als je dat soort zaken bedenkt dan is er iets met je. En als je er ook nog zo blijmoedig over kunt vertellen ben je in mijn ogen gewoon geniaal.

Knap, denk ik als ik een verhaal over Ben lees, maar zap ook al gauw door naar de sportpagina om te kijken of er nog gevoetbald is. Zeker zo belangrijk. En tijdens dat bladeren stuitte ik op het nieuws over de drijfboerderette in de Rotterdamse Merwehaven. En daar snap ik echt minder van dan van de moleculenmotor van Ben.

Ik ben absoluut geen dierenvriend, ook geen hater trouwens, maar welke randdebiele stoethaspel verzint nou toch een drijvend vlot waar koeien en kippen hun verschrikkelijke martelleven op moeten slijten? Dan is er toch ergens iets mis gegaan in je kop? Op school of in je opvoeding of in je carrière of tijdens je huwelijk. Geen idee waar, maar je bent gestoord. En goed gestoord ook. Is het niet in je kop dan is het wel in je hart.

Dat je dit soort onzin als eenling bedenkt is al treurig, maar dat je binnen de politiek medestanders treft die het ook een goed plan vinden, geeft echt te denken. De gemeenteraad van Rotterdam is in principe akkoord. Alleen de eventuele zeeziekte van de koetjes nog even verifiëren. De kippen zijn dus geen probleem. Vrees toch dat die door al het geschommel uitsluitend roereieren gaan leggen.

Mag ik soms verbaasd zijn? Verbijsterd zelfs? Dat een grote, belangrijke havenstad zich inlaat met dit soort minkukels en dat het misschien nog doorgaat ook. Een drijfboerderette in de Merwehaven. Leg dat maar eens uit aan de bar van je stamcafé. Ze stoppen meteen met schenken.

Hoewel? Jaren geleden maakte ik me boos over de bio-industrie en het noodlot van de Nederlandse varkens. In een van de discussies wilde een hoge CDA-mevrouw mij overtuigen dat de zeugen en de biggen het best goed hadden omdat ze in sommige stallen op een waterbed lagen. Dit in plaats van een gezellige plas modder. Varkens op een waterbed! Als je dat bedacht hebt en ook nog uitgevoerd dan ben je toch niet alleen totaal van God los, maar ook van al zijn profeten? Varkens op een waterbed! Geen plek voor een zonnebank?

 
Website door JUST