Meer columns

Hertenkrampen

Als je een paar weken op Sicilië bent geweest en daar de zwervende bedelkatten en hongerige huilhonden wanhopig om een hapje eten hebt zien smeken, dan mag je bij thuiskomst proestend over de keurig aangeveegde vloer van Schiphol rollebollen omdat je hoort dat hier in ons land de hertenkampen zo goed als zeker gesloten gaan worden omdat…

Ja waarom eigenlijk? Zijn de dieren te heteroseksueel? Te weinig inclusief? Willen ze, behalve de kip dan, niet ‘hen’ genoemd worden? Weigeren ze de door de overheid verplicht gestelde glutenvrije havermelk te drinken? Of smachten ze naar een onbevlekt ontvangen girafje in het park?

Waarom zou je die onschuldige bokjes, geitjes, bambi’s en een enkele schele pauw, die al jaren van iedereen oude boterhammen gevoerd krijgen, hun gezapige kampje afnemen? Omdat een of andere wetenschappelijke idioot heeft verzonnen dat die beesten het beter hebben in het wild? Welk wild? In de Noord-Hollandse Waterleidingduinen waar ze geruimd worden omdat ze anders het raceautootje van onze Max zouden kunnen beschadigen?  Bij de Oostvaardersplassen waar ze zo goed als zeker uitgehongerd in de laatste sneeuw eindigen? In het Kroondomein, waar onze koning met zijn doorgefokte adellijke vriendjes de diertjes kapot mag schieten omdat hij daarmee zogenaamd de wildstand op peil houdt? Ik hoop zo dat onze vorst met het schaamrood op zijn koninklijke kaken heeft gekeken naar Zomergast Bibi Dumon Tak, die ons twee weken geleden glashelder uitlegde wat een kulargumenten jagers gebruiken om hun puberale bloeddorst te legitimeren.

Over dierenbescherming gesproken: tijdens mijn vakantie las ik het verhaal van een zootje zweefteven en zwabberreuen die aan alpacayoga doen. Wat? Alpacayoga! Als Zuid-Amerikaanse eenhoevige ben je ooit naar het koude Europa gehaald en dan sta je opeens in een weitje in het Brabantse Vorstenbosch tussen wat treurige tenenlezers die heel slecht een kraanvogel nadoen. Meer een mengkraanvogel. Als ze dat nou eens verbieden in plaats van die onschuldige hertenkampen? Ik smeek onze toekomstige premier en messias Pieter Omtzigt bij aanvang van zijn nieuwe baan dit onzalige plan onmiddellijk terug te draaien.

Heerlijk trouwens om te zien hoe blij iedereen is met Pieter zijn partijtje met die rare naam. Het absolute dieptepunt van deze week waren de journalistieke zwaargewichten van Hart van Nederland die met draaiende camera zijn binnengedrongen bij de niet meer zo heldere moeder van Omtzigt. Wat een schoolkrantgluiperds. John de Mol moet dat gajes op staande voet ontslaan. Of nog erger: hij moet ze de boekhouding van Peter Gillis op orde laten brengen. Inclusief de belastingaangiften. Dan is ie ze voorlopig tien jaar kwijt.

Gaat de Heilige Pieter Omtzigt het redden? Of wordt Timmermans de baas van ons land? Veel mensen vinden hem een ijdeltuit, maar toen ik zag hoe hij zich deze week aan de leden van zijn splinterpartijtje presenteerde, dacht ik: dat valt wel mee.  Frans ging gehuld in een jasje en een spijkerbroek die hem veertig kilo geleden nog prima stonden. Hij toonde met deze gewaagde kledingcombinatie aan dat hij heel goed kan bezuinigen.

Inmiddels gaat de Haagse leegloop door. Vera Bergkamp weg. Het schijnt dat Arib D66 onmiddellijk heeft gecondoleerd met het smartelijke verlies. Dat was een tip van Poetin.

En Attje Kuiken. Voorlopig alleen uit de Kamer. Ze gokt duidelijk op een functie elders. Minister Kuiken zou ik niet op Landbouw zetten. Of wilde ze het Brusselse schnabbeltje van Wopke?

Maar erger: Kees van der Staaij stopt er mee. De door God zelf gezonden stem van de Veluwe, Staphorst en Urk.  Een ouderwetse voet-bij-stuk-politicus. Hij zal gemist worden. Ik hoop dat hij bij zijn afscheid recht op zijn mond gekust wordt door Sylvana. Op zijn Spaans. Gewoon omdat mij dat leuk lijkt.

Maar het is een ware exodus. Ook de panda’s uit Ouwehands Dierenpark gaan weg. Een vriend van mij vindt dat verschrikkelijk. Hij nam een keer per jaar zijn vrouw mee naar de Chinese beren en zei dan steevast tegen haar: “Kijk, die hebben ook maar een keer per jaar seks”.

En dan? Dan gingen ze thuis een populair datingprogramma kijken. 

 
Website door JUST