Meer columns

Skiën zonder sneeuw

In mijn favoriete televisieprogramma Blauw Bloed zat een schitterende scène van onze koningin, die voor haar werk mee moest doen aan een slaperige zoomsessie van een of ander damesclubje met de lachwekkende naam Fempower your growth. Op een gegeven moment riep een van de vrouwen op doorgewinterde Minerva-toon: “Is dit het kutbeeld?” Hierop begon een andere dame zenuwachtig haar excuses aan te bieden. Ze liet weten dat ze door het onschuldige regeltje van haar à propos was. Heerlijke tekst. Maxima keek vooral geamuseerd en gespeeld verbaasd. Zij is een briljant actrice, maar dat heeft ze op dat spijtbankje naast Willem-Alexander al bewezen. Als dat geen Gouden Kalf wordt!

Geen idee of de businessdames erg met het inmiddels wijdverbreide filmpje in hun maag zitten, maar ik kan ze geruststellen: Max is wel wat gewend. Ze heeft drie dochters op gewone Haagse scholen en in hun puberconversaties komen ongetwijfeld wel eens geslachtsdelen of ongeneeslijke ziektes voorbij. Daarbij heeft ze een man die onlangs met een speedbootje van twee miljoen euro thuiskwam. Plus dat hij er daarna nog eens een onhandige herfstvakantie doorheen probeerde te drammen. Ik denk dat er in beide gevallen steviger woorden zijn gevallen.  Kortom: onze Max is een vrouw van de wereld die wel wat kan hebben.

Daarbij vrees ik dat er aanstaande maandag steviger woorden zullen vallen. Dan brengt onze goedlachse teflonpremier namelijk zijn wekelijkse bezoekje aan de koning en ik denk dat de vorst hem andere vragen zal stellen dan Linda de Mol. Waarschijnlijk moet Mark in het bijzijn van de koning persoonlijk met Booking.com bellen om hen te zeggen dat de beloofde staatssteun even op zich laat wachten. En daarna is de KLM aan de beurt. Domweg omdat hij eerst heel veel roofgeld moet terugstorten aan 22.000 doodarme mensen die ernaar snakken. De op alle fronten gemolesteerde landgenoten, die volkomen onterecht aangeduid werden als fraudeurs.

Ik denk dat Alex sowieso wat lastige vragen over deze kwestie heeft. Vragen die Lodewijk Asscher niet gaat stellen. En Eric Wiebes zeker niet. De koning wil ook weten waarom wij als laatste van Europa gaan vaccineren? En of het waar is dat de baas van prullenpaleis Action met Mona Keijzer heeft gebeld om te vragen of hij tijdens de lockdown open mocht blijven? En dat zij inderdaad toestemming gaf. Dit onder het motto: Zo doen we het altijd in Volendam. En zal de koning ook willen weten wanneer de altijd eerlijke Mark demissionair wordt? Of is dat te veel gevraagd?

Ik heb zelf ook de vraag gesteld of ik open mocht blijven. Voor de oudejaarsconference heb ik publiek nodig en ik had natuurlijk ook die oliedomme Mona Keijzer moeten bellen. In plaats van mijn brave briefje aan de immer principiële burgemeester Femke. Begreep ook dat sommige mensen mijn vraag aan haar vooral arrogant vonden. Ik stelde hem echter niet afgelopen week, maar in de tijd van uitpuilende Ikea’s, overlopende Koopgoten, verstopte Kalverstraten en loeidrukke tuincentra. Mij leek 200 mensen in een zaal met 1700 stoelen niet zo’n probleem. In het licht van al die rookworstenverkopers die wel mochten. En ik vroeg het niet voor de tournee, maar voor die twee avonden. Je kunt niet skiën zonder sneeuw. De bedoeling is dat er op de laatste dag van het jaar heel veel mensen naar me kijken. En dan wil je een beetje goed voor de dag komen. Vandaar de vraag.

Inmiddels is het afgewezen en ik snap het als geen ander. Zeker nu de rest ook dicht moet. Wat ik ga doen? Eerst in de rij staan bij de essentiële Gall & Gall om mijn dorst te lessen. Daarna in de rij bij de essentiële coffeeshop voor wat vrolijk makende pretsigaretjes. En dan ga ik verder denken. Misschien zoomen met wat baldadige zakendames van de Zuidas. Of een uitzending opnemen in de partybus van Vindicat. Of gewoon een hele avond wildplassen in het carnavalspak van Marco Kroon. Overal goed tegenaan zeiken. Na de genante afgelopen week kijkt niemand ergens meer van op.  Ik treed in elk geval niet af.

 
Website door Just