Meer columns

Ophef & Vertier

Onze kerstvakantie gaat niet door, appte ik naar mijn beste vriend toen ik las dat het vakantiepark van de sympathieke Peter Gillis in het Brabantse Ommel gaat sluiten. Hij antwoordde niet onmiddellijk en daaruit maakte ik op dat de klap bij mijn vriend hard was aangekomen. Dat bleek een vergissing. Hij had even geen tijd gehad om alert te reageren omdat hij bezig was met het verwerken van een veel grotere dreun: Op1 stopt er mee. Deze mededeling was in het omroepwereldje als een vierwerkbom ingeslagen. Vierwerkbom? Zo heet dat tegenwoordig.

De presentatoren en redacteuren van de knetterende talkshow waren vooral boos omdat ze hun ontslag in de krant moesten lezen. Er was niet even een vrolijke directiejoker van de NPO geweest die het zootje bij elkaar had geroepen om te vertellen dat de stekker eruit ging. Hoe horkerig kan je als directie zijn? Sven Kockelmann en Fidan Ekiz openden donderdagavond de uitzending terecht furieus en vertelden dat ze zelfs even hadden overwogen om niet uit te zenden. Maar dat vonden ze een te straffe maatregel. Ze zaten er uiteindelijk voor ons en dan zou de trouwe kijker te zwaar getroffen worden. Plichtsbesef dus. Vaderlandsliefde. Ik vroeg me af of het inderdaad erg voor de kijker was geweest als ze een avondje verstek hadden laten gaan. Ik zat namelijk nog mentaal bij te komen van het bijna twintig minuten durende vraaggesprek met een aantal hulpsinterklazen van een paar dagen eerder. Stamgast en politiek commentator Thomas van Groningen deed nog even een humoristische duit in het ontslagzakje door met een rolmaat de talkshowtafel op te meten. Dat ding zou bij hem thuis namelijk prima als eettafel kunnen dienen. Ik vroeg me af of dat van Thomas een verstandige opmerking was. Volgens mij heeft die lieve jongen geen eettafel nodig. Eerder een pingpongtafel om een beetje te bewegen. Of is dit fatshaming?

“Ja”, zei mijn beste vriend, die zich meteen afvroeg of Op1 ook de talkshow was waarbij ik dit jaar nog in slaap was gevallen.

“Niet als kijker, maar als gast”, lachte hij en dit was inderdaad waar. Ik was die avond de derde slotgast en Tijs van den Brink moest mij na een aantal slaapverwekkende deugneusonderwerpen wakker schudden.

Maar het gaat dus stoppen en Khalid & Sophie nemen het dagelijkse uurtje over. Dat duo wordt in de vooravond weer vervangen door Eva. Het talkshowwereldje doet nog het meest denken aan de Keukenkastjesdivisie. Daar zijn ieder jaar aan het begin van het nieuwe seizoen ook alle trainers een clubje opgeschoven.

Inmiddels gaat Matthijs naar RTL. De zoveelste doodklap voor de NPO, die hem vorig jaar na een stevig gesprek gewoon hadden moeten terugnemen. Gisterochtend vroeg Martin van Rijn zich onmiddellijk af waarom RTL niet heeft gewacht op de uitkomst van zijn onderzoek naar de misstanden bij de NPO. Het antwoord is simpel: Matthijs heeft maar één leven en kan niet tot Sint Juttemis wachten. Want dan hoopt Martin zijn rapportje namelijk klaar te hebben.

Is dat niet diezelfde Martin van Rijn die als minister ooit de omstreden Sywertdeal goedkeurde? Ja, dat is die Martin. Zou hij weten hoe het inmiddels met onze Sywert gaat? En met zijn maatjes Bernd en Camille? Is dit trio nog ‘gillend rijk’ of is het gestolen geld door justitie ergens veilig geparkeerd? Al het geld? Of heeft Sywert na een tip van Wopke nog een rekening op een of ander louche Maagdeneiland?

Vorige week twitterde de sloeber op X dat hij voor zijn zoontje een tweedehands Nintendo Switch zocht? Voor Sinterklaas. Hij stelde een hoop kwaliteitseisen en hij wenste absoluut niet opgelicht te worden. Daar houdt Sywert namelijk niet van.

Is dit nou niet een heerlijk onderwerp voor een talkshow? Met een beetje humor gebracht. En dan het liefst bij de NPO en gepresenteerd door Matthijs?

Laatst vertelde iemand mij dat Wilders de NPO wil opheffen. Maar dat hoeft Geert niet te doen. Waarom niet? Omdat de NPO dat heel goed zelf kan.

 
Website door JUST