Meer nieuws

'Ik had nooit voorzien dat die grappen zo zouden aanslaan'

Youp van 't Hek over de Buckler-affaire

De naoorlogse Nederlandse popcultuur verdient een geschiedschrijving. Daarom kiest, verklaart en belicht V 100 voorwerpen. Aflevering 52 (XXL): Youp van 't Hek was de man die het alcoholarme bier Buckler 'het land uit lulde'. Een terugblik op de affaire die de oudejaarsconference van 1989 legendarisch maakte.

Foto Ivo van der Bent


DOOR PAUL ONKENHOUT | 31 juni 2018

Gekleed in een ruimvallend, licht overhemd en een wijde, donkere broek opent de 35-jarige cabaretier Youp van 't Hek op de laatste dag van 1989 de aanval op patserigheid, het burgermansbestaan en niet te vergeten de drinkers van een alcoholarm bier, Buckler. Ruim drie miljoen kijkers zijn getuige.

De oudejaarsconference, de eerste van Van 't Hek, is bij de Vara op Nederland 1 om 22.30 uur begonnen. Centraal staat een zwerver die niet meer zwerft. Hij is gezwicht voor de 'genotsmiddelen van de bourgeoisie'.

Twee keer eerder heeft de Vara Van 't Hek gevraagd om de oudejaarsconference voor zijn rekening te nemen, in 1985 en 1986. Twee keer legde hij het aanbod naast zich neer. Pas in 1989 vindt hij zichzelf goed genoeg om in de voetsporen te treden van Wim Kan, Seth Gaaikema en Freek de Jonge.

In De Kleine Komedie in Amsterdam begint Van 't Hek, in een sober decor met onder meer een klok, modepoppen en een letter Y, na een minuut of tien over Ria Lubbers, de vrouw van premier Ruud Lubbers. Hij is allergisch voor haar, zegt Van 't Hek. 'Op de meest intieme plekken krijg ik pukkeltjes als die op de buis komt.' Een lachsalvo schalt door de zaal.

Ria Lubbers zou graag een kroegje willen beginnen, vertelt de cabaretier. Hij is niet enthousiast over dat voornemen. 'Als die een café begint, is binnen een uur de hele bar aan de Buckler. Absoluut. Buckler, dat kent u. Dat is dat gereformeerde bier, dat kent u wel, hè? Buckler-drinkers, dáár heb ik nou een hekel aan. Buckler. Van die lullen van een jaar of 40 die in het café met hun autosleutels staan te zwaaien.'


Ga naar volkskrant.nl voor het hele artikel.

 
Website door Just